Хімічний анкер – як використовувати в пустотілих основах

Хімічний анкер – як використовувати в пустотілих основах

Хімічне анкерування  є одним з найбільш універсальних і надійних видів монтажу. Однак перш ніж почати наносити смолу, зверніть увагу на тип поверхні, в якій здійснюється монтаж.

Пустотілі поверхні вимагають не тільки використання конкретного виду продукції, але й відповідних етапів монтажу. Подробиці можна дізнатися з нашої статті.

Як працюють хімічні анкери?

На відміну від традиційного механічного кріплення, яке працює за принципом сил розпирання, хімічні анкери з’єднюються з основою в результаті адгезії, тобто поверхневого з’єднання матеріалів. Як працює хімічний анкер? Смола рівномірно прилипає як до основи, так і до прикріпленого елемента (зазвичай шпильки). Завдяки цьому при використанні хімічних анкерів можна уникнути розпирання в матеріалі, що особливо важливо при монтажі в більш слабких пустотілих основах.

Пустотілі основи – переваги та недоліки

Відповідно до найзагальнішої класифікації основи можна розділити на: повнотілий бетон і цеглу. Одним із видів цегляних основ є пориста кераміка, яка в свою чергу може зустрічатися як: цегла з отворами, керамічний блок,шлакоблок.

Пористі матеріали виготовляють із глини, суглинків і легких наповнювачів (наприклад, шлаку, керамзиту). Пориста кераміка використовується для будівництва одно- та багатоквартирних будинків, громадських будівель, несучих стін та перегородок. Вона характеризується низькою міцністю на розтягування і стискання. Завдяки наявності отворів цей тип основ менш міцний – чим більш пориста поверхня, тим вона буде слабшою. У той же час пористі блоки володіють хорошими теплоізоляційними властивостями, що зумовлює їх широке застосування в будівництві.

Хімічні анкери для пустотілої основи – який вибрати?

Вибираючи хімічний анкер, завжди переконайтеся, що продукт, який ви хочете використовувати, підходить для використання в основі, в яку буде здійснюватися монтаж. Ви знайдете інформацію про це на етикетці, у паспорті продукту та в Європейському технічному сертифікаті (ETA). Важливо відзначити, що не всі хімічні анкери підходять для використання в цегляних основах. Найрізноманітніше застосування мають поліефірні смоли, які можна застосовувати в бетоні без тріщин, а також у повнотілій і перфорованій цеглі, пустотілій цеглі, бетонних блоках, природному камені та газобетоні. Метод випробування анкера в цегляних основах описано в європейських рекомендаціях ETAG 029.

Як використовувати поліефірну смолу в пустотілих основах?

Якщо ви хочете встановити хімічні анкери в керамічні блоки, то монтаж буде, як правило, таким, як і в бетоні. Найважливіша відмінність пов’язана з дозуванням смоли в отвір. Пористі матеріали вимагають використання сітчастої втулки. Без нього смола просто стікала б вниз, унеможливлюючи ефективне розміщення шпильки в отворі. Найслабшим елементом навантажувальної системи у випадку пустотілих основ є сама основа. З цієї причини смола, видавлена через сітку, повинна взаємодіяти з матеріалом і рівномірно розподіляти навантаження по якомога більшій поверхні основи, таким чином зміцнюючи її структуру в точці кріплення. Це велика перевага смол, оскільки традиційні механічні анкери можуть пошкодити структуру матеріалу через сили розпирання.